Naam: Ilse Knoops
Functie: Gezondheidsmakelaar
Afdeling: Beleid en Preventie
In dienst sinds: 2019
Opleiding: Health Education and Promotion
Wat doet een gezondheidsmakelaar?
“De titel gezondheidsmakelaar roept soms vragen op, vooral als ik vertel dat ik eigenlijk ook een soort van trendwatcher ben. Én daarbij de juiste partijen met elkaar in verbinding breng. Vanuit deze functie ondersteun ik gemeentes bij het lokale gezondheidsbeleid. Ik geef advies en help met het opzetten van het beleid. Maar daar blijft het niet bij, samen met een consulent gezondheidsbevordering zorgen we voor een goede uitvoering van het beleid.
We werken veel samen met de afdeling onderzoek, de thema’s zijn afwisselend. Zo kan er bijvoorbeeld uit onderzoek blijken dat een gemeente problemen ervaart op het gebied van alcohol en drugs. Dan bekijk ik samen met mijn collega’s van onderzoek waar het probleem zit, welke trends er zijn en waar kansen liggen. Op basis daarvan maak ik een advies voor de gemeente, bijvoorbeeld voor preventie, maar in dit voorbeeld kunnen er ook kansen liggen in het versterken van de handhaving in samenwerking met de politie. Iedere case is uniek, in iedere gemeente spelen andere zaken.”
Welke kwaliteiten zijn belangrijk in deze functie?
“Ik zie mezelf echt als een verbinder. Als gezondheidsmakelaar hebben we de taak om te kijken wat er speelt in een gemeente en hoe we partijen bij elkaar kunnen brengen. Iedere makelaar heeft zijn eigen werkgebied, zo krijg je ook echt binding met de gemeenten. Dat vind ik belangrijk, door een band op te bouwen leer ik de omgeving, de stakeholders en de issues goed kennen. Door met veel mensen te praten, zien we soms hetzelfde probleem op verschillende gebieden en dan kan ik partijen aan elkaar koppelen. Het vereist wel veel kennis van allerlei zaken, want gezondheid is niet alleen maar je fysiek goed voelen. Het is breder dan dat, het gaat ook om mentaal welbevinden, zingeving en meedoen in de samenleving.”
Waar ben je nu mee bezig?
“Er zijn al verschillende regionale samenwerkingen, maar er worden ook nog veel zaken lokaal opgepakt. We willen onderwerpen breder gaan bekijken, zijn er overkoepelende trends? Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe het met de mentale gezondheid onder een bepaalde doelgroep is gesteld. Daarbij kijken we ook naar regio-overstijgende trends. Op die manier kunnen we grotere programma’s uitzetten en daar kunnen meerdere gemeenten op meeliften. Dit denken we dan regionaal uit; we gaan op verkenning naar mogelijke samenwerkingen, bijvoorbeeld met de bibliotheek, een hogeschool of mbo-instelling.
Een uitkomst kan bijvoorbeeld zijn dat studenten minder lekker in hun vel zitten. Dan kunnen we kijken naar de oorzaak, maar ook naar de behoeften van de ondervraagden. Als ze zich vooral ’s avonds vervelen, is een verbetering in het vrijetijdsaanbod misschien een goed idee. Een samenwerking met een lokale sportvereniging zou een goede oplossing kunnen zijn. Dus ook hier pakken we de rol van adviseur, bekijken we trends en kansen en zijn we de verbinder in een of meerdere gemeente(s) of regio.”
Waarom ben je bij de GGD gaan werken?
“Na mijn master Health Education and Promotion ben ik direct bij de GGD aan de slag gegaan. Dit was voor mij de perfecte kans. Het vakgebied van gezondheidsbevordering bij het team Beleid en Preventie sluit precies bij deze studie aan. Ik werk nu ruim 3 jaar bij de GGD en ik heb nog geen half jaar hetzelfde gedaan. De GGD is heel breed en je krijgt veel kansen om jezelf te ontplooien en door te groeien in een nieuwe rol. Ik ben begonnen als consulent gezondheidsbevordering en na ongeveer 1,5 jaar kon ik al doorgroeien naar deze functie. Er komen iedere keer weer nieuwe projecten, het ene moment kijk je naar een beleidsstuk en daarna sta je in een (gezonde) kantine bij een sportvereniging.”
Waar ben je het meest trots op in je werk?
“Begin 2021 zijn in bijna alle gemeenten lokale preventie-akkoorden gesloten; hierin staan verschillende afspraken om met lokale partijen samen aan gezondheid te werken. De GGD was hierbij de formateur, we hebben geholpen met het opstellen van het akkoord en helpen nu mee met de uitvoering van de projecten. Denk aan een rookvrije sportvereniging of het inrichten van welzijnswerk op middelbare scholen om jongeren te ondersteunen.”
Hoe is de sfeer?
“We zijn altijd met veel projecten tegelijk bezig, we draaien aan allerlei knopjes om onze doelen te behalen. Ik krijg daar veel energie van en ik vind het een fijn idee dat ik kan bijdragen aan de gezondheid van anderen. De sfeer bij de GGD is heel goed en ik werk in een gezellig en hecht team. We werken in zelforganiserende teams, we krijgen veel vrijheid en ruimte voor eigen invulling, we maken zelfs onze eigen taakverdeling. Iedereen kan op zijn eigen manier werken, als je maar tot een goed resultaat komt.
Samen met team onderzoek plannen we trouwens regelmatig een gezellige maar vrijblijvende donderdagmiddagborrel. We zitten in hartje Eindhoven, het is altijd gezellig om samen even bij te kletsen”