Gezondheidszorg asielzoekers en statushouders
Wat doet de GGD binnen de COA-opvanglocaties?
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Een jeugdverpleegkundige en -arts volgen de groei en ontwikkeling van asielzoekerskinderen tot 18 jaar tijdens periodieke contactmomenten. Zo signaleren en voorkomen ze gezondheidsproblemen. Daarnaast voert de JGZ zoals bij alle kinderen in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma uit.
Infectieziektenbestrijding- en preventie
De GGD richt zich op preventie van infectieziekten, volgens de richtlijnen van het RIVM. Ook adviseert de GGD het COA bij mogelijke infectieziektenuitbraken.
Tuberculosebestrijding
Alle asielzoekers en statushouders uit landen waar tuberculose vaak voorkomt, krijgen bij aankomst in Nederland een verplichte screening. De twee jaar daarop nodigen wij hen elk half jaar uit voor een vrijwillige vervolgscreening. Als iemand tuberculose blijkt te hebben, krijgt hij of zij een behandeling en voeren wij bron- en contactonderzoek uit.
Inspectie technische hygiënezorg
Elk jaar doen wij een inspectie Technische hygiënezorg (THZ) in de COA-opvanglocaties. We controleren de hygiëne van de voorzieningen. We rapporteren aan het COA en grijpen in waar nodig. Daarnaast is er altijd een inspectie binnen een maand na de opening van een nieuwe COA-opvanglocatie. Ook geven we hygiëneadvies en -voorlichting aan COA-medewerkers en medewerkers van Gezondheidszorg Asielzoekers.
Gezondheidsbevordering en -voorlichting
De gezondheidsbevorderaars Publieke Gezondheidszorg Asielzoekers (PGA) van onze GGD geven voorlichting aan groepen asielzoekers over gezondheidsrisico’s en hoe ze problemen kunnen voorkomen. De GGD stelt jaarlijks, met het COA en andere samenwerkingspartners, voor elke opvanglocatie een werkplan gezondheidsbevordering op.
Voorlichting aan statushouders
Het lokaal maatwerkteam Gezondheidsbevordering van de GGD adviseert en ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid. De gemeente kan ons vragen om voorlichting te geven aan statushouders, eventueel met een tolk. Vaak werken we samen met de welzijnsinstelling die de maatschappelijke begeleiding van statushouders verzorgt of met de taal- of inburgeringsaanbieder. Onderwerpen zijn:
- Nederlandse gezondheidszorg
- Gezonde leefstijl
- Roken, alcohol en drugs
- Seksualiteit en gezonde relaties
- Opgroeien en opvoeden.