GGD BZO krijgt financiering van KWF om longkanker te helpen voorkomen
Gezond zijn, dat gunnen we iedereen
Met de subsidie van KWF gaat GGD Brabant-Zuidoost ouders in spe helpen om te stoppen met roken. Want gezond zijn, dat gunnen we iedereen. Dus zetten we ons in voor een gezonde start en helpen we kinderen en jongeren rookvrij op te groeien. Hiervoor gaat de GGD nog nauwer samenwerken met zorgverleners in de regio die betrokken zijn bij de (aanstaande) zwangerschap en het opgroeiende kind. We willen dat zorgverleners in de regio zwangeren en hun partners goed kunnen doorverwijzen naar de juiste stoppen-met-roken-hulp.
In 2022 rookte in regio Zuidoost-Brabant ongeveer 20% van de 18- tot en met 39-jarigen. Uit cijfers blijkt dat in onze regio 5% van de vrouwen rookt tijdens de zwangerschap. Dat baart ons zorgen, want dit levert gezondheidsrisico’s op voor zowel moeder als het ongeboren kind. Bovendien hebben kinderen waarvan de ouders roken een grotere kans om later zelf te gaan roken.
Intensief aan de slag met gerichte interventies
Twaalf GGD’en, waaronder GGD Brabant-Zuidoost, krijgen financiering van KWF voor projecten die zich richten op stoppen met roken en betere zonbescherming. Zo worden inwoners beter beschermd tegen long- en huidkanker. In de gemeenten waar deze projecten starten komen deze vormen van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas van IKNL.
“Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat longkanker vaker voorkomt in bepaalde postcodegebieden, waar doorgaans ook meer wordt gerookt”, zegt Carla van Gils, directeur van KWF. “Ook Zuidoost-Brabant is zo’n regio. Dankzij deze financiering kan GGD Brabant-Zuidoost samen met de 2 andere Brabantse GGD’en nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat uiteindelijk minder mensen in deze regio longkanker krijgen.”
Financiering van KWF voor 12 GGD’en
André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland is blij met de projectfinanciering van KWF: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat 10 projecten starten in 12 regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen, en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD’en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen.”