Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 09-08-2021 om 02:54 uur
Laatste update: 08-10-2024 om 12:36 uur

Zindelijk worden 4+

Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen. Als ze naar de basisschool gaan, zijn de meeste kinderen overdag en ’s nachts zindelijk. Maar dat geldt niet voor alle kinderen. Het is net als met leren lopen, sommige kinderen zijn sneller dan anderen. Sommige kinderen hebben last van bedplassen, broekplassen en/of broekpoepen als ze ouder dan 4 jaar zijn.

Bedplassen

Op 6-jarige leeftijd plast 1 op de 7 kinderen nog in bed. Op 12-jarige leeftijd is dat 1 op de 30 kinderen. Jongens plassen vaker in bed dan meisjes. Kinderen die in bed plassen kunnen onzeker worden of gedragsproblemen krijgen. Dit geldt vooral als het kind zelf veel problemen ervaart met bedplassen.

Bedplassen heeft maar heel soms een lichamelijke oorzaak. Vaak is de oorzaak een combinatie van factoren, zoals diep slapen en moeilijk wakker worden, een te kleine of grote blaas, emotionele spanningen of een (te) grote urineproductie ’s nachts.

Broekplassen

Broekplassen komt voor bij ongeveer 7% van de kinderen van 4 tot 7 jaar. Als een kind van 4 jaar nog in de broek plast, is er meestal niets medisch aan de hand. In de meeste gevallen kan je gewoon starten met de normale zindelijkheidstraining voor je kind. Voor een succesvolle zindelijkheidstraining is regelmaat, aandacht en interesse belangrijk.

Kinderen worden zich tussen 1 en 2 jaar langzaam bewust van het vullen van de blaas. De hersenen reageren op het gevoel van een volle blaas, waardoor het kind aandrang leert herkennen. In de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar leert een kind invloed uit te oefenen op de blaas en de plas even op te houden om naar de wc te gaan. Vanaf 4 jaar is het normaal om ongeveer 5 tot 6 keer per dag te gaan plassen.

Broekpoepen

Broekpoepen komt voor bij ongeveer 1 tot 3% van de kinderen vanaf 4 jaar. Wanneer een kind met 4 jaar nog in de broek poept, is bij 80% van deze kinderen sprake van obstipatie (verstopping). Waarschijnlijk is bij deze kinderen bijna altijd sprake van ophoudgedrag, waardoor ze het poepen uitstellen. De ontlasting blijft te lang in de darmen zitten en hierdoor wordt de poep droog en hard. Het poepen wordt hierdoor pijnlijker en dit leidt weer tot zo lang mogelijk ophouden. Er hoopt zich steeds meer poep op in de darm, deze rekt uit en zo vermindert het gevoel van aandrang. De dikke en harde poep kan moeilijker de anus passeren. De dunnere poep lekt langs de dikke en harde poep en komt in de onderbroek terecht.

Het is goed om te realiseren dat het niet de schuld is van je kind, als het (weer) een vieze broek heeft. Je kind voelt echt geen aandrang en voelt ontlasting niet eens meer zitten in de broek.

Hulp bij zindelijk worden

Er is veel informatie beschikbaar als zindelijk worden niet vanzelf gaat. Levert deze informatie geen resultaat op? Of heb je twijfels dat er toch een medische oorzaak is voor de zindelijkheidsproblemen? Neem dan contact met ons op. Onze jeugdverpleegkundige of –arts denken graag met je mee en adviseren je over de juiste aanpak.

Stel je vraag rechtstreeks via het ouderportaal. Of maak een afspraak:

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17.00.