Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Publicatiedatum: 14-09-2021 om 10:33 uur
Laatste update: 12-10-2024 om 16:28 uur

Hoofdluis

Hoofdluis is op veel (basis)scholen een regelmatig terugkerend probleem en het is vaak moeilijk om er vanaf te komen. Dat komt omdat hoofdluizen zich erg makkelijk verspreiden. Het kan iedereen overkomen. Controleer je kind regelmatig.

Hoofdluis komt vaak voor bij kinderen

Hoofdluis komt vooral voor bij jonge kinderen (tussen 3 en 12 jaar) en is vooral op de basisscholen een groot probleem. Een enkele keer steekt het probleem ook de kop op in het voortgezet onderwijs. Hoofdluizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. Bijvoorbeeld tijdens het spelen, knuffelen, of meekijken op een telefoon of tablet.

De beste aanpak van hoofdluis

Controleer je kind vaak en grijp meteen in als je luizen of neten ontdekt. Hoe eerder je erbij bent en hoe zorgvuldiger je de bestrijding aanpakt, hoe kleiner de kans dat de luizen zich verspreiden.

  • Kam 2 weken lang iedere dag het haar van je kind met een speciale kam met fijne tanden. In deze folder lees je hoe je dit het best aanpakt.
  • Gebruik eventueel ook een anti-hoofdluismiddel
  • Controleer iedereen in je gezin, ook jezelf. Vind je niets, controleer dan iedere week opnieuw
  • Informeer direct school, kinderopvang, (sport)clubs, vrienden, de oppas of familieleden. Zij kunnen dan ook controleren op hoofdluizen.

Samenwerking tussen school en ouders onmisbaar bij hoofdluisbestrijding

Ouders en school moeten samenwerken, want thuis én op school zijn hoofdluizen een probleem. Ouders hebben de verantwoordelijkheid voor hun kinderen en de school heeft de verantwoordelijkheid voor het leefklimaat op school. Samenwerken helpt om dit probleem snel en effectief aan te pakken.

In de praktijk blijkt dat het uitstekend werkt als de ouders op school meedenken en meehelpen met de luizencontrole en de voorlichting aan andere ouders. Als scholen een ouderwerkgroep opzetten, kan de school samen met ouders hoofdluis zo vroeg mogelijk signaleren en effectief aanpakken.