Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersMijn kindOnderzoek- en contactmomenten 0 tot 4-jarigen
InwonersMijn kindOnderzoek- en contactmomenten 0 tot 4-jarigen

Onderzoek- en contactmomenten van 0- tot 4-jarigen

Gedurende de eerste 4 levensjaren bezoek je met je kind regelmatig het consultatiebureau. Op het consultatiebureau werken assistenten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en jeugdartsen. Zij volgen de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind. Ook kun je er terecht voor informatie en advies en kun je je kind laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het welzijn van jouw kind staat voorop!

Tijdens de kraamtijd – Gehoortest en hielprik

In de eerste week na de geboorte komt ook onze screener bij je thuis langs voor een gehoortest en de hielprik (deelname is vrijwillig). Met de gehoortest meten we of je kindje voldoende hoort om te leren praten. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste ziektes zijn goed te behandelen als ze op tijd worden ontdekt.

Na de kraamtijd – Het postnataal huisbezoek

In de week na de kraamtijd komt de verpleegkundige van het consultatiebureau bij je thuis om kennis te maken. Tijdens dit regulier postnataal huisbezoek is er alle ruimte om vragen te stellen over je pasgeboren kind. De verpleegkundige kan je vertellen wat GGD-Brabant-Zuidoost je te bieden heeft en maakt een afspraak voor het consultatiebureau rond de leeftijd van 4 weken.

Een bezoek aan het consultatiebureau

Tijdens de bezoeken aan het consultatieburau volgen de jeugdarts, de verpleegkundig specialist en de verpleegkundige JGZ de ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Ook kun je terecht met vragen over voeding, verzorging, opvoeding, ontwikkeling, veiligheid, gedrag, spel en taal. Door deze bezoeken kunnen eventuele problemen tijdig worden ontdekt en met jou besproken worden. Je inbreng en wensen zijn daarbij van groot belang. Je weet zelf het beste hoe het met je kind gaat.

  • Hoe kan ik zien welke vaccinaties mijn kind heeft gehad?

    Op MijnRIVM kun je direct je vaccinatiegegevens bekijken. Dit is alleen mogelijk als je toestemming hebt gegeven voor het delen van vaccinatiegegevens met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

    Om de vaccinatiegegevens te bekijken, log je eenvoudig en veilig in met DigiD. Kinderen hebben een eigen DigiD nodig.

    Ga naar MijnRIVM: MijnRIVM - vaccinaties - home

    Meer informatie: Overzicht van vaccinaties opvragen | Rijksvaccinatieprogramma.nl

  • Het vaccinatieschema is veranderd. Wanneer krijgt mijn kind welke vaccinaties?

    Als je kind het vaccinatieschema normaal heeft doorlopen kun je in het volgende schema per geboortejaar opzoeken wanneer de volgende vaccinatie volgt.

    Nieuw vaccinatieschema vanaf 2025 per geboortejaar | Rijksvaccinatieprogramma.nl

  • Wanneer mag mijn baby de eerste hapjes?

    Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je een paar kleine 1e oefenhapjes geven. Je baby heeft nog steeds borstvoeding of flesvoeding nodig. Begin niet eerder dan 4 maanden met oefenhapjes. Als je nog een paar weken wil wachten, is dat ook goed.

    Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding.

  • Hoe kun je zien wanneer je baby moe is of honger heeft?

    De baby is moe:

    • Bleek gezicht
    • Gapen
    • In ogen wrijven
    • Wegkijken of wegdraaien
    • Huilen of jengelen
    • Drukker worden

    De baby heeft honger:

    • Minder diep slapen
    • Zuigen op de handjes
    • Smakken of happen met de mond
    • Zoeken naar de borst of fles
    • Geluid maken of huilen
    • Tong uitsteken
    • Huilen

    Kijk goed naar je baby

    Leer je baby goed kennen. Je kunt dan zien wat hij wil. Je kunt hier dan goed op reageren. Iedere baby is anders. Te vroeg geboren baby's laten soms minder goed zien wat ze nodig hebben. Dus kijk goed naar je eigen baby.

    In onderstaande video zie je ook wat je baby nodig heeft

  • Voeden, spelen en slapen bij baby's vanaf 4 weken. In welke volgorde doe je dat?

    1. Voeden

    Je geeft je baby voeding na het wakker worden. Je baby heeft dan energie om goed te drinken. Als hij goed gedronken heeft, heeft hij tijdens het slapen minder snel honger. En kan hij wat langer slapen.

    2. Aandacht op schoot

    Als hij genoeg gedronken heeft, is hij even wakker. Je kunt hem op schoot nemen en knuffelen. Of je laat hem even alleen spelen, bijvoorbeeld in de box.

    3. De baby laat zien dat hij slaap heeft

    Wanneer je baby moe wordt laat hij zien dat hij slaap heeft. Wil je weten hoe je dit kunt zien? Klik dan hier.

    4. Naar bed, zelf in slaap vallen

    Als je baby moe is, leg je hem wakker in bed. Zo leert hij zelf in slaap vallen. Bij het in bed leggen kan het helpen om de baby eerst op de zij te leggen en meteen daarna op zijn rug te rollen. Dan schrikt de baby minder van het in bed leggen. Zorg ervoor dat de baby altijd op de rug in bed ligt om te slapen.

    5. Slapen

    De baby slaapt.

    6. Baby laat zien dat hij honger heeft

    Je kunt het zien als je baby honger krijgt. Dit kun je soms al zien in zijn slaap. Het kan ook dat je baby wakker wordt van de honger. Weten hoe je kunt zien of je baby honger heeft? Je geeft hem dan voeding. En dan begint het weer bij 1: voeden.