Laatste update: 31-10-2024 om 14:11 uur
Contactmoment 5 maanden
Rond de leeftijd van 5 maanden heb je met je baby een afspraak op het consultatiebureau. Je kunt bij ons terecht met je vragen, twijfels en zorgen over de groei en ontwikkeling van je baby. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten van deze afspraak, welke prikken je baby krijgt, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook krijg je praktische tips over de ontwikkelingen bij baby’s rond de 5 maanden.
Wat doen we tijdens de afspraak rond 5 maanden?
- We praten over hoe het met jullie gaat
- Je baby krijgt 2 prikken
- We praten over de eerste oefenhapjes voor je baby
- We bekijken samen de groei en ontwikkeling van je baby.
We kijken bijvoorbeeld of je baby verschillende geluidjes maakt en met de beentjes trappelt bij het optillen. We kijken wat je baby kan én hoe je baby dit doet. Bekijk voor meer informatie deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Welke vaccinaties krijgt je baby?
Als je wil, beschermen we je baby tegen:
Bekijk hier meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
Wat neem je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Vaccinatiebewijs
- Omslagdoek of badjas
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speentje of speeltje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.
Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond de leeftijd van 5 maanden vaak:
Je baby ontdekt nu ook met de handjes
In het begin stak je baby alles direct in de mond om het te onderzoeken, maar nu gaat je baby ook met de handjes voelen om iets te ontdekken. Stimuleer je baby hierin met leuke ontdekspelletjes.
Je baby leert omrollen
De meeste baby’s kunnen omrollen als ze ongeveer 6 maanden zijn, sommige baby’s al eerder. Je weet nooit precies wanneer je baby zich voor de 1e keer omrolt, houd de veiligheid van je baby daarom altijd goed in de gaten.
Je baby wordt steeds sterker
Je baby houdt het hoofdje al steeds beter omhoog. Het blijft belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen, dit houdt je kindje nu steeds langer vol.
Handig om te weten
Veiligheid bij het omrollen
Als je baby kan omrollen, gaat het daarna oefenen met tijgeren en kruipen. Op kinderveiligheid.nl lees je hoe je het tijgeren herkent en waar je op moet letten om je baby te beschermen. Een paar tips:
- Laat geen kleine dingen op de grond liggen zoals muntjes, snoepjes of pillen. Want voor je het weet, stopt je baby deze in de mond.
- Installeer traphekjes onder- én bovenaan de trap en houd deze hekjes altijd dicht.
- Bewaar schoonmaakmiddelen veilig op een hoge of afgesloten plek.
De 1e hapjes
Tussen de 4 en 6 maanden mag je starten met de oefenhapjes. Voor je hiermee begint, is het belangrijk dat je kindje al rechtop kan zitten en goed kan slikken. Vanaf 6 maanden heeft je baby voortaan ook vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding.
Je volgende afspraak
De volgende afspraak voor je baby plannen we als je baby 6 of 7 maanden oud is.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen? Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Heb je andere vragen, bel ons op 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:30-17:00.
Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige. Stuur ons een appje dat je graag advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.