Laatste update: 28-10-2024 om 10:23 uur
Contactmoment 4 weken
Wat kun je verwachten tijdens de afspraak als je baby 4 weken oud is?
- We praten over hoe het met jou en je baby gaat
- We onderzoeken samen je baby van top tot teen en bekijken het hartje, de heupen en ogen
- We bespreken de vaccinaties voor je kindje
- We bekijken hoe je baby zich ontwikkelt.
We kijken niet alleen wat je baby al kan, maar ook hoe je baby dit doet. We kijken bijvoorbeeld of je baby jou al aankijkt, reageert op je stem en misschien al het hoofd kan optillen terwijl het op de buik ligt. Bekijk ook deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Wat breng je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Omslagdoek of badjas voor je baby
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speentje of speeltje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Bel ons via 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00. We plannen in overleg met de arts een nieuwe afspraak, zodat alle vaccinaties goed op elkaar blijven aansluiten.
Als je kindje wat groter is, regel je het aanpassen van de afspraak heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. Hier kun je ook het dossier van je kind bekijken van 0 t/m 11 jaar. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met die van jouw kind.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:
Meer contact met je baby
Je kunt in deze periode meer oogcontact maken met je baby en je baby maakt steeds meer geluidjes te maken om jouw aandacht te trekken.
Meer darmkrampjes
Darmkrampjes zijn vaak het ergst als je baby 6 tot 8 weken oud is. Lees onze tips hoe je jouw baby kan helpen bij krampjes. Darmkrampjes gaan meestal vanzelf over na 3 tot 4 maanden, omdat de darmen van je baby dan genoeg ontwikkeld zijn.
Meer huilen
In deze fase huilen baby’s gemiddeld 2,5 uur per dag, vooral ‘s avonds. Vanaf 8 weken na de geboorte huilen de meeste baby’s minder.
Bekijk onze tips over slapen en huilen van je baby
Spugen na de borst- of flesvoeding
Het komt vaak voor dat baby’s af en toe wat melk overgeven na de borst- of flesvoeding. De meeste baby’s hebben daar geen last van. Is dat voor jouw baby anders? Bespreek het met ons, wij denken graag met je mee.
Handig om te weten
Op kinderveiligheid.nl lees je tips over veilig slapen en veilig reizen met je baby in de auto, op de fiets of in een draagdoek of draagzak.
De podcast Veilig Slapen legt uit hoe je jouw kindje kan helpen om veilig te slapen en wat de adviezen zijn om wiegendood te voorkomen.
Je volgende afspraak
De volgende afspraak voor je baby is als je baby ongeveer 8 weken is.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen? Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Heb je andere vragen, bel ons op 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:30-17:00.
Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige. Stuur ons een appje dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.