Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersGehoorschade
Publicatiedatum: 29-06-2021 om 09:08 uur
Laatste update: 20-06-2024 om 11:32 uur

Gehoorschade

Goed kunnen horen draagt bij aan onze veiligheid en helpt ons elkaar te verstaan. Helaas zijn er veel mensen in Nederland die schade aan hun gehoor hebben. Elk jaar komen daar ongeveer 22.000 mensen bij. Gehoorschade is blijvend, maar ook te voorkomen. De GGD Brabant-Zuidoost helpt gehoorschade bij inwoners te voorkomen. Dit doen we door bewustwording te creëren, het gebruik van beschermende oordopjes te stimuleren en tips te geven om gehoorschade te voorkomen.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade kan direct ontstaan na één hard geluid, maar het kan ook langzaam opbouwen doordat je te vaak of te lang luistert op hoge geluidsniveaus. Bij het luisteren van muziek, kijken naar films en gamen met een koptelefoon of oortjes staat het geluid vaak onbewust te hard. Ook in de kroeg, op feestjes en evenementen hebben we meestal niet in de gaten hoe hard het omgevingsgeluid en de muziek zijn. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot.

Wat merk je van gehoorschade?

Als de trilharen in je oren eenmaal beschadigd zijn, kunnen ze niet meer herstellen. Gehoorschade is dus onomkeerbaar. Je kunt last krijgen van een constante piep, oorsuizen of geluidsvervorming en in het ergste geval word je doof. Ook kan gehoorschade leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement en depressie.

Wat kun je doen bij een vermoeden van gehoorschade?

Heb je het idee dat je anderen minder goed verstaat? Dan kun je je oren online testen. Wil je je gehoor uitgebreider laten onderzoeken? Ga dan langs bij de huisarts of audicien. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een speciale kinderhoortest. Laat je kind de test doen en kom er binnen 5 minuten achter hoe goed je kind hoort.

Laat je gehoor testen op:

    Tips om gehoorschade te voorkomen

    •  Gebruik oordoppen met muziekfilter. Tijdens het uitgaan is het belangrijk om universele oordoppen met muziekfilter te dragen. Deze oordoppen zijn beter dan ‘schuimdoppen’ omdat schuimdoppen de muziek vervormen en niet goed in het oor passen. Je kunt oordoppen ook op maat laten maken bij de audicien.
    • Gebruik liever een koptelefoon dan oortjes. Koptelefoons zijn beter omdat je minder omgevingsgeluid hoort, dus het volume minder hard hoeft te zetten. Als je naar muziek luistert via een koptelefoon, zet het volume dan niet te hoog. Zet de volumebegrenzing aan zodat je weet wanneer de muziek te hard staat. De begrenzer kun je meestal instellen bij instellingen à geluid of instellingen à muziek. Zet de optie ‘verminder harde geluiden’ of ‘limiet mediavolume’ aan. Kun je op jouw telefoon geen begrenzer instellen? Houd het volume dan op maximaal 2/3. Of bekijk dit filmpje. 
    • Meten is weten. Er bestaan verschillende apps om de geluidssterkte te meten. Deze vind je in de GGD AppStore. Vanaf 80 decibel (dB) kan gehoorschade ontstaan. Elke 3 dB harder, verdubbelt het geluid. 103 dB is dus twee keer zo hard als 100 dB. Als het geluid te hard staat, gebruik dan oordoppen of zoek een rustige plek. Ga ook niet te dicht bij de geluidsboxen staan.
    • Merk gehoorschade op tijd op. Doe elk jaar een gratis online hoortest. Je kunt je gehoor ook uitgebreid laten onderzoeken. Hiervoor kun je het beste naar de audicien gaan. Een tijdelijke piep tijdens of na het luisteren van muziek geeft al aan dat de muziek te hard is geweest.

    Meer informatie

    Wil je meer informatie lezen over de risico’s op gehoorschade? Lees dan verder op de website van de hoorstichting en op oorcheck.nl. Wat je zelf kunt doen om gehoorschade te voorkomen, lees je op GGD Leefomgeving.