Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersTuberculoseContact­onderzoek tuberculose
Publicatiedatum: 03-06-2021 om 09:11 uur
Laatste update: 09-06-2023 om 11:51 uur

Contactonderzoek tuberculose

De GGD start een contactonderzoek wanneer een patiënt een besmettelijke vorm van tuberculose heeft. We willen mensen die mogelijk geïnfecteerd zijn met de tuberculosebacterie zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen. 

We onderzoeken eerst de mensen die regelmatig en voor langere tijd contact hebben gehad met de patiënt. Wanneer blijkt dat deze personen geïnfecteerd zijn met de tuberculosebacterie, breiden we het contactonderzoek uit naar mensen die minder contact hebben gehad.  

Samen met de patiënt, stelt de verpleegkundige van de GGD een lijst op met namen van mensen met wie recent contact is geweest. Dit kunnen contacten zijn in het gezin, vrienden, werk, school, sportclubs enzovoort. De verpleegkundige gaat vertrouwelijk om met de informatie. 

Voor wie is contactonderzoek vooral belangrijk?

Bij mensen met een verminderde afweer kan de ziekte tuberculose zich sneller ontwikkelen. Neem daarom altijd contact op met de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD als je: 

  • Klachten hebt die passen bij tuberculose: hoesten, nachtzweten, afvallen.
  • Door een ziekte of door het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand hebt.  
  • Kinderen jonger dan vijf jaar heeft die contact hebben gehad met de patiënt. 
  • Denkt dat je onderzocht moet worden maar geen oproep voor onderzoek hebt ontvangen. 

Pas acht weken na het laatste contact met een tuberculose patiënt kan een infectie met de tuberculosebacterie betrouwbaar worden aangetoond. 

Wanneer de patiënt al langere tijd hoestklachten heeft en mogelijk besmettelijk is, worden naaste contacten (zoals bijvoorbeeld gezinsleden) eerder voor een eerste onderzoek uitgenodigd. Dit kan dus betekenen dat het onderzoek bij hen twee keer uitgevoerd wordt. 

Hoe vindt onderzoek plaats? 

De onderzoeken zijn niet gevaarlijk, ook niet voor kinderen of als je zwanger bent. Er zijn verschillende onderzoeken. Meer informatie vind je op de pagina onderzoeken

Moet ik hiervoor betalen?

Contactonderzoek is gratis. Als vervolgonderzoek noodzakelijk is dan vallen de kosten onder je Nederlandse zorgverzekering. Soms betaal je eigen risico.