Infectieziekten
Wat doet de GGD?
De afdeling infectieziektebestrijding is er voor gemeenten, (huis)artsen, zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven en inwoners. Je krijgt er alle antwoorden op je vragen over infectieziekten. De afdeling voorkomt, bestrijdt en spoort infectieziekten op. Bijvoorbeeld met voorlichting over voorkomen en risico’s. Met advies over bestrijding of over inenting. Bij een (dreigende) epidemie van een infectieziekte verricht de GGD onderzoek om te achterhalen hoe de patiënten besmet zijn geraakt (bronopsporing) en wie er mogelijk risico hebben gelopen (contactonderzoek). Vervolgens neemt de GGD maatregelen om verdere besmetting tegen te gaan.
Meldingsplicht
Voor een aantal infectieziekten is het wettelijk verplicht om ze aan te geven. Artsen en laboratoria melden bij de GGD als ze zo’n ziekte vaststellen. Ook basisscholen, kindercentra en zorginstellingen dienen dit bij de GGD te melden als meerdere kinderen of bewoners een infectieziekte hebben. Bijvoorbeeld de vijfde ziekte, krentenbaard of norovirus.
Heb je vragen over infectieziekten?
Bijvoorbeeld of een kind met vlekjes naar het kinderdagverblijf mag? Of een ziekte besmettelijk is? Hoe voorkom je besmetting? Welke (hygiëne)maatregelen neem je? Neem contact op met het team infectieziektebestrijding of kijk op de website van het RIVM.