Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersSeks en gezondheidZwangerschap voorkomen
Publicatiedatum: 02-06-2021 om 11:43 uur
Laatste update: 24-09-2024 om 11:11 uur

Zwangerschap voorkomen

Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een condoom gebruiken, de pil of een spiraaltje. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past is heel persoonlijk. Het hangt af van je levensstijl en kan daarom alleen door jou worden uitgekozen, eventueel in overleg met een professional. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts of maak per e-mail een afspraak bij de GGD (voor jongeren <25 jaar).

Let op: het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat zowel tegen soa als tegen zwangerschap beschermt.  

Wil je zekerheid? Gebruik dan een combinatie anticonceptie van bijvoorbeeld de pil en condoom. De pil beschermt tegen zwangerschap terwijl het condoom bijvoorbeeld gonorroe en de meeste andere soa voorkomt. Op sense.info lees je meer over voorbehoedsmiddelen en (het voorkomen van) zwangerschap.  

Vragen?

Heb je vragen of wil je advies over voorbehoedsmiddelen? Je kunt terecht bij jouw huisarts of maak een afspraak bij de GGD door te mailen naar seksuelegezondheid@ggdbzo.nl. Vermeld in je mail je naam, geboortedatum, telefoonnummer en je vraag. 

Heb je onveilige seks gehad? Laat je dan onderzoeken, ook als je geen klachten hebt. Maak een afspraak voor een soa-test bij de GGD of bij jouw huisarts of de GGD.

  • Waarom zou ik voorbehoedsmiddelen gebruiken?

    Omdat je wilt genieten van seks, zonder dat je zwanger wordt. Want wil je nú wel moeder worden? Heb je al nagedacht wat voor gevolgen dat zou hebben voor je leven? Voor de meeste meiden is jong moeder worden namelijk niet zo makkelijk.

    • Je kan niet meer doen wat je zelf wilt, omdat je kind op de eerste plaats komt.
    • Je moet vaak stoppen met school, omdat het te druk wordt om te combineren met je kind. Daardoor heb je geen diploma en is het moeilijk om een baan te vinden en geld te verdienen voor jou en je kindje.
    • Je kan je vrienden minder vaak zien, omdat je het zo druk hebt.
    • Je krijgt een heel andere relatie met je vriendje. Eerst was je vriendje en vriendinnetje, nu ben je opeens verantwoordelijke ouders. De relatie van veel tienermoeders gaat uit, omdat het te zwaar is.

    Vrij je met voorbehoedmiddelen dan kan je zelf voorkomen dat je zwanger wordt, en ben je niet afhankelijk van een jongen of hij wel een condoom wil gebruiken. Zo kun je zelf plannen wanneer je zwanger wordt, op een moment dat het jóu goed uitkomt: als je je school hebt afgemaakt, een baan hebt, een goede relatie en een plek om te wonen