Mentale gezondheid
Kernboodschap
De reeds ingezette stijging van mentale problemen bij jongeren en (jong)volwassenen in Zuidoost-Brabant is tijdens de coronaperiode versterkt. Naar verwachting zal de ziektelast door psychische aandoeningen de komende jaren toenemen. Zet in op ‘mental health in all policies’.
De mentale gezondheid van veel jongeren en (jong)volwassenen staat onder druk. Toenemende maatschappelijke zorgen, prestatiedruk, eenzaamheid en de digitalisering spelen hierbij mogelijk een rol. Een brede aanpak is nodig om de ongunstige trend te keren en de mentale veerkracht van kwetsbare mensen te versterken. Uiteraard is nauwe samenwerking tussen sociaal domein, huisartsenzorg en GGZ van belang bij het laagdrempelig bieden van ondersteuning. Maar ook vanuit beleidsterreinen als onderwijs, ruimtelijke ordening, cultuur en sport kan de mentale gezondheid van bewoners in verschillende settings worden bevorderd.
Inspiratie voor interventies
- Suïcidepreventie Noord-Brabant 2024: cijfers en tips voor integrale aanpak met actieplan
- TEJO: trainers en coaches van voetbalvereniging SV Deurne worden door TEJO ondersteunt bij de signalering van problemen of hulpvraag bij jongeren tussen 10 en 20 jaar.
- STORM: aanpak voor VO en MBO scholen gericht op het stimuleren van zelfvertrouwen, weerbaarheid en veerkracht bij jongeren.
- Kennisbundeling groen en gezondheid: Overzicht van de effecten van groen op de fysieke en mentale gezondheid, opgesteld door het RIVM.
Beleid en achtergrondinformatie
De GALA-thema’s zijn per gemeente uitgewerkt met beleidstips en cijfers, zie Onderleggers GALA-thema’s en selecteer je gemeente. Of vind de onderleggers door in onderstaande kaart te klikken op je gemeente.