Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersInfectieziektenHondsdolheid (Rabiës)
Publicatiedatum: 10-01-2024 om 07:48 uur
Laatste update: 25-03-2025 om 9:18 uur

Hondsdolheid (Rabiës)

Hondsdolheid (Rabiës) is een gevaarlijk virus. Besmette dieren, zoals honden, katten, apen of vleermuizen dragen dit over. In Nederland komt hondsdolheid alleen bij sommige vleermuizen voor. Mensen die reizen naar landen buiten West-Europa lopen het meeste risico. Je kunt hondsdolheid krijgen als een besmet dier je bijt, krabt of likt (op een wondje).

Vaccinatie kan helpen om besmetting te voorkomen, maar als je gebeten wordt, raadpleeg dan direct een arts.

Informatie voor huisartsen

Hoe raak je besmet met hondsdolheid (rabiës)?

Hondsdolheid (Rabiës) komt vooral voor bij honden, vleermuizen, vossen en katten. Dit kan in jouw lichaam komen via het speeksel van het dier door een beet, krab of lik. Je loopt geen kans om hondsdolheid op te lopen door contact met urine, ontlasting of bloed van een mens of dier dat met rabiës (hondsdolheid) besmet is. 

Ik heb een (mogelijk) risico op hondsdolheid gelopen

Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een dier dat misschien hondsdolheid (rabiës) heeft? Was dan meteen de wond goed schoon met water en zeep. Minstens 15 minuten lang. Neem direct contact op met een arts. Dit geldt ook als je al gevaccineerd bent tegen hondsdolheid (rabiës). Ben je in het buitenland? Bel dan de alarmcentrale van je verzekering. Meer informatie vind je op de website van het RIVM. 

Dit kun je zelf doen

Hondsdolheid (Rabiës) herkennen

Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een (besmet) dier? Hondsdolheid begint vaak met klachten die lijken op griep, zoals koorts en hoofdpijn. Daarna kun je spierkrampen, stuipen en verlamming krijgen. Uiteindelijk kun je moeite hebben met slikken en ademhalen, en soms krijg je watervrees. Als hondsdolheid (rabiës) niet wordt behandeld, is het dodelijk. 

Hondsdolheid (Rabiës) voorkomen

Vermijd tijdens je reis al het contact met dieren, hoe schattig ze er ook uit zien. Raak geen dode dieren aan. Vertel je kind duidelijk dat het op reis geen dieren mag aaien of voeren en waarom. Kijk voor tips op de website ggdreisvaccinaties.nl. 

Werk jij met dieren die mogelijk besmet zijn, zoals vleermuizen? Of reis je naar een land waar rabiës veel voorkomt en waar geen goede medische voorzieningen zijn? Laat je dan vaccineren. Kijk voor meer informatie op dewebsite ggdreisvaccinaties.nlof van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers (LCR). 

Dit doet de GGD

Vaccineren

Reis je naar een land waar hondsdolheid (rabiës) voorkomt? Maak een afspraak via www.ggdreisvaccinaties.nl en vraag of het nodig is om je te laten vaccineren.

Als er een kans is dat je hondsdolheid (rabiës) hebt opgelopen in Nederland, maken wij een risico-inschatting en vaccineren als dat nodig is. Ben je begonnen met een serie vaccinaties in het buitenland? Die kun je bij ons afmaken.

Vragen over hondsdolheid (rabiës)?

Bel dan 088 0031 333. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 – 17:00. 

Meer informatie over hondsdolheid (rabiës)