Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Publicatiedatum: 02-04-2024 om 11:51 uur

Kinkhoest

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte van de keel, neus en longen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoest kan maandenlang aanhouden en wordt daarom ook wel de 100-dagenhoest genoemd. De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen kinkhoest via het Rijksvaccinatieprogramma. Zwangeren kunnen de 22-wekenprik halen om henzelf en hun kind tegen kinkhoest te beschermen.

Wie kan kinkhoest krijgen?

Iedereen kan kinkhoest krijgen. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Iemand die is gevaccineerd kan het ook krijgen, maar is minder ziek. De ziekte kan heel ernstig verlopen bij pasgeboren kinderen die nog niet zijn gevaccineerd of waarvan de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap (22-wekenprik).

DKTP-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma

Zwangeren in Nederland krijgen de 22-wekenprik aangeboden om henzelf en hun baby te beschermen. Daarna krijgen kinderen op de leeftijd van 3 maanden, 5 maanden, 12 maanden en 4 jaar een prik zodat goede bescherming wordt opgebouwd. Als de moeder de 22-wekenprik niet heeft ontvangen, dan geven we een extra vaccinatie op de leeftijd van 2 maanden.

Vaccinatieoverzicht

Een overzicht van de vaccinaties van jouw kind vind je op de vaccinatiekaart die je ontvangt na de geboorte. Ben je deze kaart kwijt, dan kun je een nieuwe kaart aanvragen bij het RIVM.

Heb jij kinkhoest of heeft jouw kind kinkhoest?

  • Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Het is ook beter om geen contact te hebben met vrouwen die binnenkort gaan bevallen.
  • Informeer de kinderopvang, peuterspeelzaal of basisschool. Zij kunnen dan overleggen met de GGD of er maatregelen nodig zijn.

Vraag en antwoord over kinkhoest

Meer informatie over kinkhoest en de veelgestelde vragen vind je op de website van het RIVM.

Heb je andere vragen?

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00 via 088 0031 100.