Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersGGD onderzoekAandacht voor armoede onder de jeugd in Zuidoost-Brabant

Aandacht voor armoede onder de jeugd in Zuidoost-Brabant

Armoede onder de jeugd blijft vaak onzichtbaar. In de week tegen armoede (14 tot 18 oktober 2024) werd daarom extra aandacht besteed aan dit thema. Doel daarvan was om deze problematiek zichtbaar te maken en de noodzaak om armoede aan te pakken te onderstrepen. Hoe zit het met de gezondheid en het sociaal welbevinden van de jongeren in Zuidoost-Brabant, wanneer zij te maken hebben met armoede? In 2023 voerde onze GGD samen met andere GGD’en en het RIVM de Gezondheidsmonitor Jeugd uit onder leerlingen in klas 2 en klas 4 van het voortgezet onderwijs. De resultaten laten zien dat in de regio Zuidoost-Brabant het moeite hebben met rondkomen samenhangt met verschillende gezondheidsfactoren.

Bijna driekwart (74%) van de jongeren in Zuidoost-Brabant ervaart thuis geen enkele moeite met rondkomen. Een kleiner deel ervaart thuis geen moeite met rondkomen, maar geeft aan dat hier wel op moet worden gelet. Ongeveer 1 op de 25 jongeren ervaart enige of grote moeite met rondkomen thuis.

Moeite met rondkomen heeft grote invloed op de gezondheid, leefstijl en welzijn van jongeren in Zuidoost-Brabant. Hieronder is dit voor enkele aspecten in kaart gebracht. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de totale groep jongeren.

Van de jongeren die thuis enige of grote moeite hebben met rondkomen…

Meer info?
De negatieve samenhang tussen armoede en gezondheid zien we niet alleen bij jeugd, maar ook bij andere leeftijdsgroepen. Meer cijfers en uitleg hierover vind je in het dashboard over sociaal economische gezondheidsverschillen op de Brabantscan. Ook vind je daar een praatplaat om met dit thema aan de slag te gaan. 

Wil je meer informatie over armoedecijfers in relatie tot gezondheid? Neem dan contact op met onze onderzoekers via onderzoek@GGDBZO.nl.

Referenties