Ruimte voor gezondheid in de knel door klimaatverandering, woningbouwopgave en economische groei
Naar verwachting zal het aantal inwoners van de regio Zuidoost-Brabant tot 2040 groeien van 803.000 naar ruim 850.000. Daarmee samenhangend zien we gelijktijdig een enorme groei in de hightech industrie, met daarnaast belangrijke uitdagingen op agrarisch gebied (zie ook ‘Zorgelijke cumulatie van blootstellingen in de regio’). Tegelijkertijd merken we in de regio de negatieve effecten van de klimaatverandering op de gezondheid. Eindhoven is al meervoudig winnaar van de titel ‘warmste stad van Nederland’. (Eindhoven wil verdichten én de hittestress verminderen – Gebiedsontwikkeling.nu). Het verbinden van de verstedelijkingsopgave en de opgaven voor een klimaatbestendige en leefbare regio vraagt om een integrale visie. Het is belangrijk dat de schaalsprong die de regio doormaakt, ten goede komt aan de gezondheid en het welzijn van alle inwoners van de regio. (Landelijk Gebied | Metropool Regio Eindhoven en Ruimte en Wonen | Metropool Regio Eindhoven).
Voorbeeld uit de regio
ASML gaat meebetalen aan goedkope huizen in Veldhoven
Een opmerkelijke stap van de grote chipmachinefabrikant ASML: het bedrijf geeft enkele miljoenen uit om goedkope huizen te bouwen in de regio rondom Veldhoven, waar de techgigant gevestigd is. De vraag naar woningen is daar namelijk enorm.
De aanwezigheid van ASML, dat in korte tijd uitgroeide tot een gigantisch bedrijf met 40.000 medewerkers, heeft een grote impact op de woningmarkt in de relatief kleine Brabantse gemeente waar het bedrijf gevestigd is. Daarom wil het bedrijf nu helpen om goedkope huizen te bouwen voor andere mensen die er wonen of willen gaan wonen.
Zie GALA-thema’s: