Medisch assistenten brandweer in het zonnetje gezet bij viering 25 jaar samenwerking
Op woensdag 16 april zijn de medisch assistenten (MA) van de brandweer feestelijk in het zonnetje gezet. Aanleiding voor bijzonder moment was het 25-jarig jubileum van de medisch assistenten in de regio Zuidoost-Brabant. Tijdens de bijeenkomst stonden Marijke Wilms, directeur Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Anne-Marijn de Wit, directeur van GGD Brabant-Zuidoost, stil bij deze unieke samenwerking, die in 2000 werd opgestart om medische hulp sneller beschikbaar te maken in gemeenten waar de ambulance een langere aanrijtijd heeft.
Anne-Marijn de Wit:
“Medisch assistenten van de brandweer zijn een ontzettend belangrijk onderdeel in de keten van acute zorg. Ze kunnen belangrijke eerste zorg op starten. Wij werken dankbaar met ze samen. En het allerbelangrijkste: ze kunnen voor patiënten écht verschil maken.”
Brandweervrijwilligers niet meer weg te denken uit de regio
In totaal zijn 52 brandweervrijwilligers opgeleid tot medisch assistent. Zij opereren vanuit de posten Gemert, Oirschot, Oost-, West- en Middelbeers, Reusel en Someren. De inzet van de MA’s is sindsdien niet meer weg te denken uit de regio: jaarlijks worden ze gemiddeld 335 keer gealarmeerd door de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). De Meldkamer Ambulancedienst (MKA) bepaalt op basis van vastgestelde inzetcriteria wanneer en waar de MA’s worden ingezet en coördineert de samenwerking met de ambulance.
Ook Marijke Wilms directeur Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost spreekt haar waardering uit:
“De inzet van de medische assistenten is al 25 jaar van onschatbare waarde. Ik ben hier ontzettend trots op en dank de medisch assistenten voor hun toewijding en collegiale samenwerking met de regionale ambulancedienst. Door hun inzet worden levens gered.”
Toegevoegde waarde is groot
De toegevoegde waarde van de medisch assistenten is groot. Ze bieden snelle en deskundige eerste hulp. Zo mogen ze – na overleg met de ambulance – zuurstof toedienen aan ernstig benauwde patiënten, beoordelen ze patiënten met pijn op de borst en kunnen ze indien nodig een reanimatie opstarten. Ook bij bijvoorbeeld een te lage bloedsuiker (hypoglycemie) of ernstige bloedingen na een verkeersongeval weten zij snel en doeltreffend te handelen.
Tijdens deze jubileumavond werd hun betrokkenheid, professionaliteit en inzet nog eens extra onderstreept en gewaardeerd.