Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersnieuwsHelft van de Brabantse panelleden voelt zich goed voorbereid op noodsituaties

Helft van de Brabantse panelleden voelt zich goed voorbereid op noodsituaties

Brand in huis, een overstroming, een aanslag of een andere noodsituatie. Er kan altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. De kans is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Gelukkig kan je je hier deels op voorbereiden. Hoe zit dat in provincie Noord-Brabant? In maart 2025 hebben de drie Brabantse GGD’en hun panel gevraagd hoe zij zich voorbereiden op noodsituaties. Ruim 10.000 inwoners hebben hierop gereageerd. De helft voelt zich over het algemeen goed voorbereid.

Een goed begin is het halve werk

Ruim 90% van de panelleden vindt het belangrijk zich voor te bereiden op noodsituaties. De meesten richten zich hierbij alleen op situaties die ze waarschijnlijk vinden, 22% wil zich graag overal op voorbereiden. De panelleden nemen dan ook meerdere maatregelen om voorbereid te zijn. Sinds 2022 is het verplicht om rookmelders in huis te hebben; bij 94% is dit het geval. Daarnaast ontvangt de meerderheid NL-alerts op de telefoon (86%), is er vaak een EHBO-doos in huis (80%) en weten de meesten hoe ze gas, water en elektriciteit kunnen uitschakelen (68%). Panelleden geven aan dat zij het advies van een NL-alert bijna altijd opvolgen (89%).

Niet alles wordt regelmatig gecontroleerd

Van de mensen die een koolmonoxidemelder hebben, controleert 68% regelmatig of deze nog werkt. Bij panelleden met een rookmelder, test 63% regelmatig of deze nog werkt. Minder dan de helft controleert de EHBO-doos op inhoud en houdbaarheidsdatum (42%). Ook laat slechts 18% van de panelleden met blusmiddelen in huis deze regelmatig keuren. Om zeker te weten dat alles zal werken in een noodsituatie, is het belangrijk dit regelmatig te controleren.

Nog lang niet iedereen heeft een noodpakket in huis

Het kabinet vindt dat Nederlanders een noodpakket zouden moeten hebben voor 72 uur. Ruim een derde van het panel heeft een noodpakket in huis (38%). Hierin zitten vooral flessen water, contant geld, houdbaar eten, een zaklamp op batterijen en een EHBO-doos. Opvouwbare jerrycans, waterdicht verpakte lucifers, warmhouddekens en fluitjes komen het minst voor. Bijna driekwart van de panelleden weet hoe ze de spullen in hun noodpakket moeten gebruiken. Toch controleert maar 42% regelmatig of het noodpakket nog up-to-date is.

Meerderheid is niet bang voor gevolgen van noodsituaties

De meest voorkomende noodsituaties die panelleden al eens hebben meegemaakt (naast een pandemie) zijn stroomuitval en verstoring van het bel- en internetverkeer. Vooral de kans op dat laatste wordt door 64% van de deelnemers matig tot (heel) groot ingeschat. Daarnaast denkt ruim de helft dat er een kans is op een nieuwe pandemie. Een kwart geeft aan minstens een beetje bang te zijn voor de eventuele gevolgen hiervan. De mogelijke gevolgen van oorlog in Nederland maakt ongeveer een derde (enigszins) angstig. Gelukkig maken de meeste panelleden zich geen grote zorgen.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

82% van het panel voelt zich verantwoordelijk om zichzelf voor te bereiden op noodsituaties. De meerderheid (84%) voelt zich ook verantwoordelijk om te zorgen voor mensen die hulp nodig hebben in geval van nood. Een klein deel (6%) heeft al eens met kwetsbare mensen in de buurt gesproken over de voorbereiding op noodsituaties. Ongeveer een derde van de panelleden weet hoe ze deze mensen kunnen helpen wanneer het nodig is.
We vroegen de panelleden ook hoe zij het liefst informatie krijgen over wat ze moeten doen in noodsituaties en hoe ze zich kunnen voorbereiden. De meesten willen duidelijke uitleg in tekst (62%) of plaatjes met uitleg erbij (53%). Slechts 6 procent van de panelleden vindt extra informatie niet nodig.

Meer informatie?

Bekijk de complete resultaten van het onderzoek in deze infographic.
Wil je tips om jezelf goed voor te bereiden op noodsituaties? Goede informatie over stappenplannen en noodpakketten zijn te vinden op de volgende websites:

Let op: de resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op een specifieke groep deelnemers. Deze zijn mogelijk niet representatief voor de hele bevolking. Informatie over de leeftijds- en geslachtsverdeling staan in de infographic.

Wil jij ook meedoen?

Wij willen graag weten hoe Brabanders over verschillende onderwerpen denken. Daarom vragen wij ons panel een paar keer per jaar naar hun mening over gezondheid en factoren die daarop van invloed zijn.

Lijkt het je leuk om mee te doen? Meld je dan aan voor ons panel! Je verplicht je hiermee tot niets. Je mag er altijd voor kiezen niet (meer) mee te doen.