Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMijn kindContactmoment 10 jaar
InwonersMijn kindContactmoment 10 jaar
Publicatiedatum: 06-10-2024 om 05:53 uur

Contactmoment 10 jaar

Als je kind ongeveer 10 jaar is, kun je een gezondheidsonderzoek aanvragen als je dat wil. Je krijgt hier een brief over als je kind in groep 7 zit. Dit geldt ook als je kind naar het speciaal onderwijs gaat. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten, wat je meebrengt en hoe je de afspraak wijzigt als dat nodig is.

Wat doen we tijdens deze afspraak?

  • We praten over hoe het met jou, je kind en jullie gezin gaat
  • We wegen en meten je kind
  • We bespreken de ontwikkeling van je kind
  • We bespreken verschillende leefstijlthema’s zoals voeding, sociale contacten en bewegen.

We meten en wegen je kind met kleren aan, je kind hoeft alleen de schoenen uit te doen. 

Is het nodig om de afspraak te verzetten?

Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.

Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00. Dan kijken we samen of wij je verder kunnen helpen.

Wat zie je op deze leeftijd?

Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo en op een eigen manier. In het algemeen kun je in deze fase (de prepuberteit) de volgende ontwikkelingen zien bij je kind:

Lichamelijke ontwikkeling

Onder invloed van hormonen begint het lichaam van je kind te veranderen. Ook emotioneel verandert er veel. Bij meisjes gebeurt dat gemiddeld tussen de 8 en 13 jaar, bij jongens gemiddeld tussen de 9 en 14 jaar.

Seksuele ontwikkeling

In deze leeftijdsfase stellen kinderen vaak meer vragen over seksualiteit. Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind, al voor de puberteit. Lees tips over de seksuele opvoeding van je kind.

Sociale media

Kinderen in de bovenbouw zijn steeds vaker actief op sociale media zoals WhatsApp, YouTube, Facebook en Instagram. Ze gaan zelfstandig online en hebben contact met anderen. Hoe leer je jouw kind om hier veilig mee om te gaan? Lees hier nuttige tips voor mediaopvoeding van je kind.