Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersMijn kindContactmoment 3,5 jaar
Publicatiedatum: 16-09-2024 om 01:17 uur
Laatste update: 28-10-2024 om 10:57 uur

Contactmoment 3,5 jaar

Vóór je kind naar de basisschool gaat, heb je een afspraak op het consultatiebureau. Meestal is dit rond de 3,5 jaar. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten, wat je meebrengt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook lees je welke ontwikkelingen je rond deze leeftijd ziet en krijg je praktische tips.

Wat doen we tijdens deze afspraak?

  • We praten over hoe het met jou, je kind en jullie gezin gaat
  • Je kind krijgt een ogentest
  • Je kind krijgt 1 prik
  • We bekijken samen het gedrag en de spraak- en taalontwikkeling van je kind.

We kijken wat je kind al kan en hoe je kind dit doet. Kan je kind 4 verschillende vormen in de vormenstoof doen? Kan je kind een brug nabouwen van blokjes? Stelt je kind vragen met ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘waarom’ en ‘hoe’? Bekijk ook deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.

Het is fijn als je de ogentest thuis kort voorbereidt met je kind.

Welke vaccinatie krijgt je kind?

Als je wil, beschermen we je kind tegen:

Kijk voor meer informatie op onze pagina over het Rijksvaccinatieprogramma.

Goed om te weten: het vaccinatieschema gaat veranderen. Is je kind geboren in of na 2021? Dan krijgt je kind deze prik op een ander moment.

    Wat breng je mee naar de afspraak?

    • Groeikaart
    • Vaccinatiebewijs
    • Eventueel een badjasje voor je kind

      Is het nodig om de afspraak te verzetten?

      Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.

      Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00. Dan kijken we samen of wij je verder kunnen helpen.

      Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?

      Ieder kind ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:

      Zindelijkheid

      Rond 4 jaar kunnen de meeste kinderen overdag zelf hun plas en poep ophouden. Bij sommige kinderen lukt dit nog niet. Ze plassen of poepen in hun broek of plassen ’s nachts in bed.

      Kieskeurig met eten

      Maak je je zorgen omdat je kind weinig eet? Dat is niet nodig als je kind goed groeit, veel speelt, vrolijk en levendig is en regelmatig plast en poept. Het kan soms wel lastig zijn om het gezellig te houden aan tafel. Bekijk dit filmpje voor 7 tips voor eten met peuters.

      Magisch denken

      Peuters en kleuters hebben een grote fantasie, alles is mogelijk in de gedachten van je kind. Soms kan dit helaas ook zorgen voor angsten bij je kind. Zo help je jouw kind als het angstig is.

      Meer weten over de ontwikkeling van je kind?

      Handig om te weten

      Zwemles

      Het advies is om met zwemles te beginnen als je kind tussen 4,5 en 5 jaar oud is. Maar alleen als je kind er dan al aan toe is, later beginnen kan ook.
      Lees hier meer over de zwemveiligheid van je kind.

      Je volgende afspraak

      De volgende afspraak plannen we rond de 5-6 jaar. Je krijgt vanzelf een uitnodiging voor deze afspraak.

      Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen? Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Heb je andere vragen, bel ons op 088 0031 414, we zijn er van maandag tot en met vrijdag van 8:30-17:00.

      Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige. Stuur ons een appje dat je graag advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.