Laatste update: 19-12-2024 om 16:58 uur
Overgewicht en Obesitas voor volwassenen (GLI)
De GGD heeft van de regio Eindhoven – de Kempen de opdracht gekregen om de ketenaanpak Overgewicht en Obesitas voor volwassenen, in verbinding met 4 andere ketenaanpakken, regionaal vorm te geven.
Hoe gaan we dit bereiken?
Bij deze ketenaanpak zijn twee onderdelen belangrijk:
- Bewustwording van het bestaan van passend aanbod in elke gemeente
- Aanbieden van beweegprogramma’s binnen de gemeente.
We hebben hierbij speciale aandacht voor kwetsbare doelgroepen.
Regionale en lokale samenwerking
In samenwerking met verschillende gemeenten en partners hebben we een routekaart opgesteld met duidelijke deadlines en resultaten op zowel lokaal als regionaal niveau voor het komende jaar:
- In de eerste helft van 2024 is een regionaal kader voor de ketenaanpak opgesteld
- Er is een lokaal stappenplan voor gemeentes gemaakt, waarmee zij de ketenaanpak op kunnen gaan zetten
- Vanaf de tweede helft van 2024 beginnen gemeenten met het opzetten van hun eigen ketenaanpak
- Regionaal organiseren we bijeenkomsten om gemeenten te ondersteunen met thema’s zoals ‘Bewegen’ en de rol van de Gezondheidsgids.
Wat doet de GGD?
De GGD en Stroomz vormen het regionale programmateam. We verbinden stakeholders in het medische en sociale domein en monitoren. In onze regio zien we dat bestaande samenwerkingsverbanden, programma’s en coalities al werken aan onderdelen die nodig zijn om deze ketenaanpak goed vorm te geven.
Leren van elkaar
Door regelmatig informatie op te halen en te delen, zorgen we voor een goed functionerende en gedragen aanpak. Dit helpt ons om inwoners beter te ondersteunen en de betrokken partijen mee te nemen in de voortgang. We meten zoveel mogelijk op zowel lokaal als regionaal niveau en sluiten aan bij bestaande monitoringssystemen. Meer informatie kun je vinden in het Advies Monitoring en Evaluatie op PACO .
Meer weten?
Neem contact op met Marielle Nellen, projectleider, via m.nellen@stroomz.nl.