Overslaan en naar de inhoud gaan
ProfessionalLetselcentrum Brabant-Oost
ProfessionalLetselcentrum Brabant-Oost
Publicatiedatum: 14-05-2024 om 12:21 uur
Laatste update: 27-05-2024 om 13:40 uur

Letselcentrum BO (Brabant-Oost)

Niets is wat het lijkt en wat het lijkt is soms niets.


Forensisch Medische Expertise kinderen en kwetsbare personen (FMEKK)

De forensisch medische expertise bij kinderen en kwetsbare personen (FMEKK) is een expertise binnen de forensische geneeskunde. FMEKK richt zich op het vastleggen, opsporen en beschrijven van letsels bij kinderen onder de 18 jaar en/of kwetsbare personen waarbij een vermoeden bestaat van lichamelijke mishandeling . Voor de veiligheid van het kind of de kwetsbare persoon is het belangrijk dat je de KNMG- meldcode volgt. Onze forensisch artsen en forensisch verpleegkundigen werken nauw samen met professionals als Veilig Thuis (VT), kinderartsen uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, politie, justitie en het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK).

Telefonisch advies voor professionals

Om kindermishandeling of seksueel misbruik op tijd te signaleren, melden en onderzoeken is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Onze forensisch artsen FMEK, ondersteund door forensisch verpleegkundigen, zijn onafhankelijk en speciaal opgeleid om letsels die mogelijk het gevolg zijn van kindermishandeling helder te beschrijven en te duiden.

Voor zorgprofessionals is er tijdens kantooruren altijd iemand bereikbaar om te overleggen Dit kan via 088 0031 367 . Ben je geen zorgprofessional neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800 2000.

Letselvastlegging

Een nauwkeurige beschrijving van het letsel voorkomt dat er onduidelijkheid ontstaat over de aard, de ernst en het herstel van het opgelopen letsel. De forensisch arts vraagt hoe het letsel is ontstaan en doet vervolgens een lichamelijk onderzoek waarbij het letsel wordt bekeken. Er wordt een top-teen onderzoek uitgevoerd, waarbij alles in overleg en met toestemming wordt gefotografeerd. In de letselbeschrijving beschrijft de arts de toedracht en hoe het letsel eruitziet. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld radiologie en/of bloedonderzoek.

Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

Voor de veiligheid van het kind is het belangrijk dat je vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling op tijd signaleert en de juiste actie onderneemt. De meldcode helpt je om zorgvuldig te handelen bij een vermoeden en het stappenplan ondersteunt je in de stappen die je moet nemen.