Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close

Infectieziektebestrijding: infectieziekten

“Je schrikt enorm als er een meningokokkeninfectie in je buurt wordt geconstateerd”

Jules, 53 jaar

“Een medestudent van mijn zoon is onlangs besmet met een meningokokkenbacterie. Ontzettend spannend voor hem en zijn familie, maar ik werd er ook wel angstig van. Stel dat mijn zoon het ook zou krijgen? Ze hadden elkaar intensief gezien de week ervoor.
Wat kon ik doen? Via school ontvingen we een duidelijke brief van de GGD. En ik heb mijn zorgen gedeeld door met ze te bellen.” 

Joris, 44 jaar – verpleegkundige infectieziektebestrijding

“Ons werk komt vaak uitgebreid in het nieuws. Denk maar aan corona, daardoor heeft infectieziektebestrijding de afgelopen 2 jaar continu onder een vergrootglas gelegen. Ineens weet iedereen wat we bij de GGD doen om infectieziekten te bestrijden: testen, bron- en contactonderzoek, voorlichting over de risico’s, preventie-adviezen en het verzorgen van de vaccinatie.

Deze taken voeren we niet alleen uit voor Covid-19, maar voor alle meldingsplichtige infectieziekten. Denk aan meningokokken, TBC, legionella, monkeypox, maar ook uitbraken van braken en diarree met bijvoorbeeld het norovirus. Als artsen en laboratoria zo’n ziekte vermoeden of vaststellen, zijn ze verplicht de GGD te informeren. Dat geldt ook voor basisscholen, kindercentra en zorginstellingen als meerdere leerlingen of bewoners dezelfde infectieziekte hebben. De GGD komt dan in actie om samen verdere verspreiding te voorkomen.” 

Terug naar overzicht GGD pop-up expo