Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersGGD onderzoekHoe is de vaccinatiegraad in je gemeente?

Hoe is de vaccinatiegraad in jouw gemeente?

In juli 2024 publiceerde het RIVM het rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland, verslagjaar 2024’. Dit rapport vermeldt de landelijke, regionale en gemeentelijke vaccinatiegraad in 2023 voor de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen 13 ernstige infectieziekten. Op basis van de gegevens van het RIVM stellen wij in september infographics op over de vaccinatiegraad per gemeente binnen de regio Zuidoost-Brabant. 

Vaccinatiegraad in Zuidoost-Brabant

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is een collectief preventieprogramma van de overheid om ziekte en sterfte te voorkomen. Vanaf 1 januari 2019 valt de uitvoering van deze vaccinaties onder bestuurlijke verantwoording van gemeenten. In de regio Zuidoost-Brabant wordt het RVP binnen de GGD uitgevoerd door de Jeugdgezondheidszorg in samenwerking met het Vaccinatie Expertise Centrum.  

Vaccinatiegraad landelijk en regio Zuidoost-Brabant 

Het RIVM (publicatie 2024) rapporteert dat het erop lijkt dat de landelijke vaccinatiegraad bij zuigelingen en kleuters hetzelfde is of zelfs iets hoger (BMR en MenACWY). Bij de oudere leeftijdsgroepen (vanaf 9 jaar) lijkt de landelijke vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties te zijn gedaald.

In de regio Zuidoost-Brabant lijkt de vaccinatiegraad bij alle leeftijdsgroepen te zijn gedaald (zuigelingen DKTP en BMR: -1,6% en -0,6%; kleuters D(K)TP: -5,5%; schoolkinderen DTP en BMR: -1,3% en -1,2%; adolescente meisjes HPV: -1,2% en adolescenten MenACWY: -13,5% (basisimmuun zonder leeftijdsgrens)).

De vaccinatiegraad in jouw gemeente 

Op basis van de gegevens van het RIVM stellen wij infographics op over de vaccinatiegraad per gemeente binnen de regio Zuidoost-Brabant. Deze infographics verzenden we in september naar alle gemeenten.

Anonieme vaccinaties 

De veranderingen in de vaccinatiegraad zijn zo goed als mogelijk ingeschat. Hierbij is rekening gehouden met anonieme vaccinaties. Sinds 2022 ontvangt het RIVM een deel van de vaccinaties anoniem. Hierdoor weet het RIVM niet meer precies hoe hoog de vaccinatiegraad is. Het is namelijk niet mogelijk om anonieme vaccinaties mee te tellen. De geregistreerde vaccinatiegraad is daarom lager dan de werkelijke vaccinatiegraad.

Vaccinatiegraad verhogende maatregelen 

Voor een goede groepsbescherming is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen ingeënt zijn (95% of meer). Om de vaccinatiegraad in de regio Zuidoost-Brabant zo hoog mogelijk te houden treft de Jeugdgezondheidszorg van de GGD een aantal maatregelen, bijvoorbeeld door het voorlichten, informeren en actief benaderen van ouders, het realiseren van laagdrempelige toegang tot het Rijksvaccinatieprogramma en het verzorgen van maatwerk.

Blik op de toekomst 

Bij de recente mazelenuitbraak in de regio Eindhoven speelde een lage vaccinatiegraad op bepaalde scholen een rol. Mede naar aanleiding daarvan is in een notitie uitgewerkt wat mogelijke interventies kunnen zijn om de vaccinatiegraad in betreffende wijken te verbeteren. De verklaring voor een lagere vaccinatiegraad wordt door meerdere factoren bepaald en daarmee ook de interventies. Verwachte effectiviteit en de benodigde (financiële) inspanning spelen een rol bij de keuze voor de interventies die mogelijk ingezet gaan worden.

Meer weten? 

Heb je vragen of wil je meer informatie over een van deze onderzoeken, neem dan contact op met onze onderzoekers via onderzoek@GGDBZO.nl.