Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Publicatiedatum: 15-08-2022 om 11:48 uur
Laatste update: 20-10-2022 om 7:35 uur

Tijdens de zwangerschap

Dit jaar is verloskundige groepspraktijk Helmond gestart met Centering Pregnancy. Dit programma combineert de medische controles met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy (ook wel Centering Zwangerschap genoemd) is een bewezen effectieve methode om te komen tot ondersteuning en verbinding tijdens de zwangerschap. We willen  deze wijze van zorg tijdens de zwangerschap in Helmond mogelijk maken en aanbieden bij de Groepspraktijk Helmond.

Hoe ziet Centering Pregnancy er uit?

De eerste 2 controles bij de verloskundige zijn individueel. Daarna vinden er 10 bijeenkomsten plaats in een vaste groep. Deze groep bestaat uit 8 tot 12 zwangere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Er zijn twee vaste begeleiders (1 verloskundige en 1 assistente).

In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor de (zwangere) moeder en de baby. Zwangeren ontmoeten zo andere zwangeren waardoor ze ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen.

Vanaf 37 weken zwangerschap (of na de 9e bijeenkomst) komt de zwangere moeder weer individueel naar het spreekuur. Ze heeft zo langer contact met de verloskundige dan tijdens de 1-op-1 controles en kan ze meer vragen stellen en langer over iets doorpraten.
De laatste bijeenkomst wordt een paar weken na de bevalling gepland en uiteraard is de baby dan ook welkom.

Ervaringen met Centering Pregnancy

Wij zijn begin dit jaar gestart met Centering Zwangerschap. Ondertussen hebben we al 3 groepen afgerond en gaat binnenkort de 7e groep starten. Het loopt dus erg goed, ondanks de onbekendheid in deze regio. Per groep is er plaats voor 8-10 zwangeren. Zo is de groep niet te klein en niet te groot (want de groep moet voor de deelnemers veilig voelen). Er zijn 10 bijeenkomsten, 9 in de zwangerschap en de 10e bijeenkomst is de nacontrole waar alle moeders met baby’s weer samen komen. De bijeenkomsten zijn eerst iedere 4 weken en vanaf bijeenkomst 5 iedere 2 weken, net zoals we dat gewend zijn bij de reguliere zwangerschapscontroles.

Welke onderwerpen?

Er komen heel veel onderwerpen aan bod: zwangerschapskwaaltjes, gezonde voeding, borstvoeding of flesvoeding en uiteraard de bevalling. Maar ook onderwerpen zoals anticonceptie en huiselijk geweld en post partum depressie worden uitgebreid besproken. Doordat de groep in de loop van de bijeenkomsten echt een groep wordt, is het voor de vrouwen veilig om hun verhaal te vertellen en tips te geven aan de anderen. Er ontstaan mooie en zinvolle gesprekken.

Ook werken we aan gezonde doelen die de zwangeren voor zichzelf opstellen. Door hier telkens op terug te komen en elkaar hierin te stimuleren is het makkelijker de gezonder doelen vol te houden. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, maar denk bijvoorbeeld aan meer wandelen of meer water drinken.

Conclusie

Onze conclusie na ruim een half jaar werken met centering is dat het heel veel oplevert. Voor de zwangeren, maar zeker ook voor onszelf. Het is een verrijking van ons vak. Het is veel werk geweest om alles te organiseren en de bijeenkomsten uit te werken. Die tijdsinvestering begint nu zijn uitwerking te krijgen. Wij zijn heel tevreden met deze nieuwe methode van zwangerschapscontroles en we merken dat onze zwangeren dat ook zijn!