Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
ProfessionalKansrijke Start Zuidoost-BrabantVroegsignalering en ondersteuning van zwangere vrouwen en moeders met depressieve klachten.
Publicatiedatum: 07-07-2022 om 06:38 uur
Laatste update: 21-07-2022 om 6:54 uur

Vroegsignalering en ondersteuning van zwangere vrouwen en moeders met depressieve klachten.

Leden van de werkgroep

Vertegenwoordigers van JGZ GGD , Baby Extra, POP-poli Catharina ziekenhuis, orthopedagogie, expertisebureau OKJ en 040 Verloskunde.

In deze werkgroep bekijken we nu vooral hoe we het zorgpad dat we geschreven hebben, in de praktijk kunnen gaan toepassen. Naast de pilot in Stratum, die signaleert via de EPDS vragenlijst, gaat ook 040 verloskunde meedoen met de pilot. Door het onderwerp bespreekbaar te maken tijdens de zwangerschap hopen we dat zwangeren met depressieve gevoelens eerder in beeld zijn en de juiste ondersteuning kunnen krijgen.

Pilot Stratum bij de verloskundige

Twee verloskundigen van 040 verloskunde zijn aangesloten bij de werkgroep. Zij gaan in Stratum een pilot starten en het onderwerp bespreekbaar maken. Daarvoor maken zij gebruik van de folder en het beeldmateriaal “Waar is de roze wolk” en van de zogenaamde moodmeter. Hiermee kan de zwangere op een meetlatje met gezichtjes aangeven hoe zij zich op dit moment voelt. Hierdoor open je het gesprek over dit onderwerp.

Maken van een zorgpad

Een zorgpad heeft een tweedelig doel:

  • Beschrijven van de rollen van de zorgverleners , tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Hoe bespreek je het onderwerp, hoe signaleer je en welke hulp kun je inzetten? De kraamzorg, die niet vertegenwoordigd is in deze werkgroep, gaat nu ook meedenken over hun rol in het proces.
  • Overzicht bieden van de ondersteuningsmogelijkheden, die je kunt inzetten wanneer je depressieve gevoelens signaleert. De ondersteuning is opgesplitst in lichte ondersteuning en zelfhulp, laagdrempelige kortdurende interventies en zwaardere psychologische hulp.

Scholing medewerkers

De professionals die deelnemen aan de pilot krijgen de e-learning “preventie van PPD” van Trimbos aangeboden. Hierdoor hebben zij meer tools in handen om het gesprek aan te gaan.