Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. When you select a language there will be data sent to Google.

We are not responsible for the quality of the translation.

Close
ProfessionalKansrijke Start Zuidoost-BrabantWerkgroep Vroegsignalering en ondersteuning van aanstaande ouders die in armoede leven.
Publicatiedatum: 30-03-2022 om 09:38 uur
Laatste update: 04-04-2022 om 10:34 uur

Werkgroep Vroegsignalering en ondersteuning van (aanstaande) ouders die in armoede leven

Leden van de werkgroep

Vertegenwoordigers van WijEindhoven, GGzE afdeling Jeugd, verloskundigen en Lumens (JeM voor tienermoeders).

Onze doelen en aanpak

De werkgroep ‘Armoede’ werkt aan het tijdig signaleren en ondersteunen van (aanstaande) ouders in armoede. Eindhoven kent veel grootstedelijke problematiek, waaronder armoede. Armoedeproblematiek komt veel voor en dit baart zorgen, onder andere vanwege de zorgmijding door (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie uit angst voor hoge kosten.

  • Oog voor armoede en taboe doorbreken
    Ieder kind moet kunnen opgroeien zonder armoede. De basis daarvoor is het gesprek over armoede normaliseren in een zo vroeg mogelijk stadium zowel in het medische als ook in het sociale domein. De verschillende disciplines kunnen het taboe op armoede doorbreken. Door het op de juiste manier te bespreken kan bijvoorbeeld de kraamverzorgster of verloskundige op huisbezoek een gesprek aangaan bij bepaalde signalen; weinig eten, kleding of luiers in huis.
    Een professional uit het sociale domein kan informeren naar een kinderwens als iemand in armoede leeft.
    De werkgroep heeft daarom ingezet op het beter “oog” hebben voor armoede, het letten op signalen bij aanstaande ouders en die te durven bespreken. Alles om deze risicogroep eerder, liefst met een ‘warme’ doorverwijzing , de juiste ondersteuning te bieden.
  • Beroepsgroepen in gesprek
    Koppels (bewust iemand uit het sociaal en uit het medisch domein) gaan in gesprek met een andere beroepsgroep, bijvoorbeeld kraamzorg, maatschappelijk werk of verloskunde. Zo leren zij van elkaar of en hoe armoede bij (aanstaande) ouders besproken wordt, wat daarbij kan helpen en hoe ze kunnen doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Op basis van die gesprekken worden vervolgens concrete handvatten ontwikkeld, gericht op specifieke beroepsgroepen.
  • Signaleren
    Het blijkt dat mensen gemiddeld vijf jaar in schulden leven voordat dit boven water komt. Als signalen beter herkend worden kan de professional er gericht naar vragen. De verloskundige kan bijvoorbeeld altijd in het systeem zien of de zorgverzekering betaald is. Zo niet, kan dit een aanleiding zijn voor een gesprek. Mensen zitten vaak al diep in de ellende als ziektekosten niet meer betaald worden. De werkgroep gaat bekijken hoe de signalering en samenwerking hierin verbeterd kan worden.

Meer lezen

In de landelijk nieuwsbrief Kansrijke Start vertellen 2 leden van de werkgroep Suzanne en Cora hoe zij aandacht hebben voor het probleem armoede in Eindhoven en dit bespreekbaar maken.